Kom genieten van het Drentse leven

De omgeving

Een omgeving waar rust, romantiek en het genieten van een glas wijn bij zonsondergang als dagelijks recept geldt? Dan ben je bij de Drentse Droom aan het juiste adres.


Wil je actief genieten? Dan is Drenthe jouw bestemming. Want Drenthe is mooi, ruim en vol uitdaging. Klik hier voor de mogelijkheden.

Prachtige Nationale Parken en natuur om te ontdekken. Luierend in je hangmat genietend van alle rust. Wakker worden met de dauw op de heidevelden, reeën in de achtertuin en misschien zelfs  voor de deur van ons Guesthouse .

De mooiste avonturen beleef je in Drenthe!

Plaatsen in de directe omgeving

Echten

Het dorpje Echten ligt op wandelafstand van de Drentse Droom. Hier vindt u de havezathe “huize Echten” 

Al in de 14e eeuw is er sprake van een Hofstat van ene Volker van Echten. Het is echter niet zeker of deze Hofstat het latere Huis te Echten was. In het huidige huis zijn sporen aangetroffen, die waarschijnlijk uit de 15e eeuw dateren. Oorspronkelijk was het een zaalhuis, dat waarschijnlijk in het begin van de 18e eeuw werd verbouwd tot een huis rondom een binnenplaats, met twee vleugels aan de noord- en zuidzijde. Door een latere verbouwing in 1808 zijn veel van de vroegere bouwelementen verdwenen. De gracht om het gebouw dateert uit de periode voor 1700. Het huis was toen bereikbaar voor schuiten, die het huis konden bevoorraden. Later zijn er bij het gebouw de beide bouwhuizen aan de noord- en zuidzijde bijgebouwd. Hoewel er op één van deze gebouwen een torentje staat werden de kerkdiensten waarschijnlijk in een zaal van het huis zelf gehouden.

Hoogeveen (t Ogeveine)

De geschiedenis van het veen van de huidige gemeente Hoogeveen is beschreven vanaf 1551. Dat jaar kochten Reinold van Burmania en zijn vrouw de zogenaamde Meppense Venen, de zuidoostelijke helft van de gemeente. In 1625 ruilde Roelof van Echten een gebied ter grootte van 2000 morgen voor beloofde diensten en infrastructuur met de boeren van Steenbergen en Ten Arlo. Het gebied was ooit eigendom van de Heer van Ruinen. In 1631 werden beide gebieden bij elkaar getrokken en begon de eigenlijke geschiedenis van de vervening. (bron: wikipedia) 

Ruinen

Ruinen was vanaf de middeleeuwen tot de Franse tijd een hoge heerlijkheid aangeduid als heerlijkheid Ruinen. In een akte van 1139 wordt Otto van Ruinen genoemd als een der dienstmannen van de bisschop van Utrecht. (bron wikipedia)

Meppel (Möppelt)

Meppel werd al in 1141 genoemd[1] in een oorkonde, maar in die tijd was het niet meer dan een groepje boerderijen. In 1422 werd Meppel als een zelfstandig kerspel afgescheiden van Kolderveen en toen mocht men een kerk bouwen.[2] Deze Grote of Mariakerk staat er nog steeds, al is er in de loop der eeuwen veel aan veranderd. De plaats was destijds niet meer dan een dorp. Meppel kwam in de 16e eeuw tot bloei vanwege de turfafgravingen in Noord-Nederland; de stad was een belangrijke doorvoerhaven vanwege de verbinding met de Drentsche Hoofdvaart en de Hoogeveense Vaart aan de ene kant en het Meppelerdiep aan de andere kant. Via het Meppelerdiep kon bij Zwartsluis de Zuiderzee bereikt worden. Langs deze weg werd vanuit heel Drenthe de turf uitgevoerd naar het westen van het land